czwartek, 25 kwietnia 2024r.

Czym zajmuje się palarnia kawy?

unnamed file 2

Jeśli kiedykolwiek widziałeś palarnię kawy w akcji, wiesz, że nie jest to mechaniczny, prosty proces. Praca włożona w każde palenie ziaren kawy jest złożona, wymaga precyzyjnego sprzętu i zawiera – dla chcących być najlepszym – sporo nauki. Nie ma linii montażowych ani wyposażenia fabrycznego. Palarnie kawy to zarówno rzemieślnicy, jak i naukowcy, którzy dbają o swoich dostawców, klientów i kawę.

 

Zamiana zielonych ziaren kawy w brązowe

 

Kawa to ziarno krzewu kawowego. Krzew jest sadzony, pielęgnowany, a wyrastające ziarno zbierane, przetwarzane i pakowane, zanim trafi do palarni. Te pierwsze kroki (najważniejsze) mają miejsce poza granicami naszego kraju. Co jednak robi palarnia kawy?

 

Zanim jednak ziarno kawy stanie się tym, co zazwyczaj widzimy – zmieni swój kolor z zielonego na brązowy – musi nastąpić pewien proces, którym zajmują się właśnie palarnie – podgrzewają ziarna kawy. Palenie nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Nie jest to zwykłe wrzucenie kubła zielonej kawy do dużego ekspresu, pozwolenie ziarnom trochę wirować, a następnie zebrać wypaloną kawę. To coś znacznie więcej.

 

Po pierwsze, trzeba zaplanować cykle pieczenia. Palacz musi bardzo uważać w trakcie wypalania, co wymaga tygodni planowania i uważnej dbałości o zapasy zielonej kawy. Jeśli widziałeś magazyn na zapleczu palarni, to wiesz, ile organizacji i struktury potrzeba, aby z powodzeniem prowadzić tę część biznesu. Potem następuje faktyczne pieczenie ziaren kawy.

 

Sztuka palenia kawy

 

Następnie w ciągu 10-15 minut zachodzi setki reakcji chemicznych, potrzebnych do wypalenia danej porcji kawy, a kontrolowanie ich jest dość trudne. Niewielkie zmiany temperatury, wilgotności, przepływu powietrza i czasu mogą spowodować radykalne zmiany w końcowej efekcie, gdy wylądują w Twojej filiżance. Dlatego opiekacze muszą być bardzo precyzyjni w pieczeniu i środowisku jakim to robią.

 

Aby znaleźć właściwy przepis na pieczenie, palacze często wykonują kilka próbnych pieczeni w mniejszej maszynie, która zwykle jest mniejszą wersją tej komercyjnej. Zapisują czas, temperaturę i inne zmienne, aby dokładnie przyjrzeć się temu, co dzieje się w środku.

 

Oczekiwanie na to, co trafi do sklepu

 

Następnie osoby, które wypiekają kawę, zwykle czekają 12-24 godziny po zakończeniu pieczenia próbnego. Następnie testują kawę pod kątem jakości. Podczas degustacji, uważnie oceniając smaki, kwasowość, słodycz, gorycz, posmak, masę i aromat. To intensywny proces.

 

Kiedy palacz zidentyfikuje swoją ulubioną partię, tworzy ją od nowa – czasami więcej niż raz lub dwa razy – aby uzyskać idealną kawę tuż przed przejściem do procesu tworzenia partii do zastosowań komercyjnych – aby wysłać ją do sklepów, kawiarni i w końcowym procesie do Twojego  domu.

Może spodobać Ci się również:

photo 1523260349522 b9d156a677c3cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzOXx8YmVhdXR5JTIwd29tYW58ZW58MXwwfHx8MTY0ODU2NjQ1OQixlibrb 1.2.1q80w1080

Cera po czterdziestym roku życia – dlaczego warto wykonać zabieg mezoterapii mikroigłowej dermapenem?

1 lutego 2024

Po czterdziestym roku życia skóra zaczyna wykazywać oznaki starzenia się, takie jak utrata jędrności, zmarszczki czy przebarwienia. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na różnego rodzaju zabiegi kosmetyczne, które pomagają…

Czytaj więcej