czwartek, 25 kwietnia 2024r.

Jaka pizza jest zdrowa? Sprawdź właściwości odżywcze popularnego dania

photo 1551978129 b73f45d132ebixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Dietetycy zgodnie przyznają, że jedzenie pizzy w dużych ilościach może utrudnić nam uzyskanie prawidłowej wagi. Faktycznie potrawa jest bardzo kaloryczna, a często jemy więcej niż jeden kawałek smakowitego ciasta. Czy któryś z wariantów można jednak spożywać bez obaw? Jaka pizza będzie najzdrowsza?

Od czego zależy kaloryczność potrawy?

Aż 90% energii pizzy zawiera samo ciasto.  Najczęściej jest ono przygotowywane na bazie mąki pszennej typu 00, która jest doskonałym źródłem węglowodanów. Szacuje się, że w pojedynczym kawałku pizzy znajduje się około 200-400 kcal, zatem już mały fragment ciasta dla niektórych stanowić może kompletny posiłek.

Kaloryczność będzie podbijana przez zastosowane dodatki. Szczególnie obciążające będą tu wędliny, przetworzone produkty oraz sery. Niektóre warianty zawierają również oliwę z oliwek, która ma w sobie tłuszcze roślinne. Połączenie wszystkich tych składników stanowi nie lada wyzwanie dla naszego układu trawiennego, dlatego raczej nie powinniśmy jeść pizzy w Krakowie w godzinach wieczornych.

Chcesz jeść zdrowo? Wybierz pizzę na cienkim spodzie!

To praktyczny sposób na znaczne obniżenie kaloryczności ciasta. Prosta zasada – jeśli będzie mieć ono mniejszą objętość, ilość dostarczanych kalorii również spadnie. Niektórzy jednak obawiają się, że cienkie ciasto będzie mniej aromatyczne. Ponadto niektóre warianty pizzy muszą być przygotowane na grubszym spodzie, by utrzymać właściwą konsystencję.

Co jeszcze można zrobić? Na przykład zastąpić składniki potrzebne do przygotowania spodu potrawy. Da się przygotować ciasto z innego typu mąki, np. ryżowej czy kukurydzianej, które są nieco zdrowsze. Trzeba jednak pamiętać, że modyfikacja składu ciasta do pizzy wpłynie na jego smak i konsystencję. Jeśli więc chcemy przygotować standardowe ciasto do pizzy, lepiej wykorzystać mąkę pszenną.

Tych dodatków warto unikać

Najlepsza pizza zawiera maksymalnie trzy dodatki. Podstawą jest oczywiście ciasto i sos pomidorowy, który wzbogaca jego smak. Na nim można ułożyć jeszcze salami, plasterki wędlin, ser lub warzywa. Jeśli chcemy, by ciasto było smaczne i zdrowe, warto zrezygnować przede wszystkim z produktów wysokoprzetworzonych i tłustych, które mogą obciążać ciasto.

Smak potrawy można wzbogacić dodając brokuły, szpinak, rukolę lub zioła. Pizzeria w Krakowie bardzo często przygotowuje warianty wegetariańskie, które są doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych wersji z mięsem. Łącząc odpowiednie składniki z cienkim ciastem można zyskać smaczną pizzę, po której nie będziemy martwić się co zrobić z nadmiarem kalorii.

 

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 2

Jak otworzyć sklep z odzieżą bhp?

1 stycznia 2021

Prowadzenie własnego biznesu to ciężka i żmudna praca, która nie zawsze od razu przynosi rezultaty. Ważne jest to, aby dobrze przemyśleć sprawę, oszacować swoje szanse oraz budżet, jaki możemy wydać…

Czytaj więcej