sobota, 20 kwietnia 2024r.

Jaka pizza jest zdrowa? Sprawdzamy czy smaczna potrawa może wzmocnić nasz organizm

unnamed file 5

Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli – smaczne ciasto pizzy zdobyło uznanie niemal na całym świecie. Niestety dietetycy i eksperci mają sporo zastrzeżeń odnośnie potrawy. Z pewnością nie jest to danie, które warto wdrożyć do regularnej diety – wysoka kaloryczność pizzy znacznie utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi. Czy oznacza to jednak, że musimy całkowicie zrezygnować z przysmaku? Niekoniecznie, a pizza również może dostarczyć nam wielu cennych składników…

Największym problemem są kalorie…

Niestety puszyste ciasto z dodatkami niesie ze sobą potężny ładunek energetyczny. Szacuje się, że pojedynczy kawałek może zawierać przeciętnie 200-250 kcal. A zazwyczaj jemy ich znacznie więcej…

Dlaczego pizza jest tak kaloryczna? Głównym powodem jest wykorzystanie mąki pszennej, która stanowi podstawowy składnik ciasta. To w jej składzie znajdują się węglowodany odpowiadające za zwiększenie kaloryczności. Mogą one powodować także efekt szybkiego nasycenia i odczucia głodu zaraz po spożyciu. Wszystko przez nadmierną dawkę cukrów i działanie insuliny, która stara się uregulować pracę układu pokarmowego…

Puste kalorie? No niekoniecznie…

Choć podstawą pizzy jest apetyczne ciasto, niektóre dodatki także mogą dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Przykładowo, często stosowana mozzarella będzie dobrym źródłem cennego wapnia. Pizza bardzo często zawiera również przetwory mięsne, które są dobrym źródłem witamin z grupy B, oraz mikroelementów, takich jak cynk czy żelazo.

Dużo składników odżywczych znajduje się również w sosie pomidorowym. Dostarcza on pewnej ilości witaminy A, B, C, a także potasu. Według niektórych badań zawarty w pomidorach likopen może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju raka prostaty!

Samo zdrowie? Tak, lecz trzeba zachować umiar!

Jedzenie pizzy nie musi wiązać się z gwałtownym zwiększeniem masy ciała. Warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Codzienne spożycie potrawy może w dłuższej perspektywie powodować nadwagę, jednak jednorazowy posiłek od czasu do czasu z pewnością nie powinien zaszkodzić!

Dobrze jest także wybrać właściwe składniki, które zawierać będzie pizza. Kraków Azory jest miejscem, w którym nasz lokal proponuje szeroką gamę możliwości zmiany ostatecznego składu potrawy. Można wówczas wyeliminować z ciasta produkty, które zwiększą kaloryczność i utrudnią trawienie. Tłuste wędliny, sery czy dodatkowe sosy łatwo przecież zastąpić dodatkiem ziół, warzywami lub oliwkami. Subtelna zamiana, a może znacznie ograniczyć kalorie i nadać pizzy unikalnego aromatu!

Może spodobać Ci się również:

Jakie czynniki niszczą lakier samochodowy? Jak o niego dbać?

Jakie czynniki niszczą lakier samochodowy? Jak o niego dbać?

9 sierpnia 2020

Każdy właściciel auta chciałby, aby jego samochód zawsze wyglądał niemal idealnie. Niestety to często niemożliwe. W czasie, w którym auto jest eksploatowane, dochodzi do uszkodzenia lakieru. Wpływ ma na to…

Czytaj więcej