poniedziałek, 05 grudnia 2022r.

Jak obliczyć food cost? Sprawdź, dlaczego warto skorzystać z usług profesjonalnego biura rachunkowego

Automatycznie zapisany szkic

Kontrola i optymalizacja przepływów finansowych jest jednym z najważniejszych zadań przedsiębiorcy. Bez odpowiedniego zarządzania cash flow firma nie przetrwa na rynku. W przypadku biznesów działających w branży gastronomicznej istotny jest food cost, który ma duży wpływ na osiągane zyski.

Co to jest food cost? I jak obliczyć?

Food Cost to w skrócie koszt surowców przeznaczonych do wykonywania dań. Oblicza się go poprzez podzielenie kosztu składników dania przez jego cenę w menu. Przykładowo, jeśli składniki na jajecznicę kosztują 3 zł, a w menu kosztuje ona 15 zł, to food cost wynosi 20% (3/15=0,2=20%).

Łatwo zauważyć, że wzór na Food Cost jest bardzo prosty. Jednocześnie istnieje pewna pułapka. Często właściciele firm kierują się zużyciem produktów podanym w przepisie do ustalenia Food Cost, ponadto kierują się uśrednionymi cenami produktów. Przez co ma on tylko wartości szacunkowe. O wiele bardziej wiarygodne i miarodajne jest obliczanie realnego zużycia produktów i uwzględniania aktualnych cen. W ten sposób otrzymuje się realny Food Cost.

Istotne jest także uwzględnienie składników dania, które zużywa się w niewielkiej ilości np. soli. Pomimo że jednostkowy koszt tego składnika nie jest duży, to jego zużycie w skali miesiąca może stanowić spory koszt.

Co może powiedzieć wskaźnik Food Cost?

Przede wszystkim wskaźnik Food Cost pozwala określić, jaką masz marżę na produktach. Zbyt niski Food Cost może oznaczać, że ceny w menu są zbyt drogie. Ich obniżenie może skutkować większą sprzedażą, co daje ostatecznie większy zysk.

Również zbyt wysoki Food Cost nie jest niczym dobrym, ponieważ wskazuje on na to, że marża na sprzedaży nie jest wystarczająca. Można obniżyć ten wskaźnik na kilka sposobów. Najprościejsze jest podwyższenie cen. Jednak warto przyjrzeć się kosztom produktów — często można dokonać tu optymalizacji, która pozwoli zwiększyć marżę bez konieczności podniesienia cen.

Pomoc biura rachunkowego w obliczaniu Food Cost

Wskaźnik Food Cost najlepiej obliczać każdego miesiąca, ponieważ w ten sposób można utrzymać kontrolę nad wydatkami. Ponadto obliczając ją, warto uwzględnić realne wydatki na składniki potraw w danym miesiącu. Dlatego warto skorzystać z pomocy profesjonalnego biura rachunkowego. W ten sposób zyskasz pewność, że Food Cost został obliczony w sposób prawidłowy, uwzględniając dane z określonego miesiąca. Należy także zaznaczyć, że dzięki temu przedsiębiorca nie musi poświęcać czasu na obliczanie Food Cost i może go przeznaczyć na optymalizację kosztów prowadzenia działalności. Jeśli planujesz dopiero rozpoczęcie działalności w branży gastronomicznej i szukasz biura, które oferuje usługę jaką jest rejestracja spółki w Warszawie to sprawdź także, czy zajmuje się obliczanie Food Cost.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 7

Taśma mocna jak stal. Dlaczego warto używać ją do zabezpieczania towarów?

1 maja 2021

Wiele firm stosuje różne sposoby dotyczące zabezpieczania towarów. Jedne mogą być bardziej skuteczne, natomiast drugie mniej. Jednak warto postawić na taki rodzaj zabezpieczeń, który naprawdę będzie przynosił korzyści. Dużo przedsiębiorstw…

Czytaj więcej