wtorek, 23 kwietnia 2024r.

Likopen – super przeciwutleniacz zawarty w soku pomidorowym

photo 1512697213544 1d06ffa38f88cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzMXx8Y3JhbmJlcnJ5JTIwanVpY2V8ZW58MXwwfHx8MTY3MjQzNDc0Mgixlibrb 4.0.3q80w1080

Sok pomidorowy jest popularnym napojem, który zapewnia szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogaty w likopen, silny przeciwutleniacz o imponujących korzyściach zdrowotnych. Picie soku pomidorowego może pomóc organizmowi wchłonąć składniki odżywcze łatwiej i w większej ilości spożywanie surowych pomidorów. To dotyczy likopenu – organicznego związku chemicznego o wysokich właściwościach prozdrowotnych.

Pomidor jest potężnym źródłem witamin i minerałów. Poza podstawowym odżywianiem naturalny sok pomidorowy bez soli i konserwantów może pomóc układowi odpornościowemu zapobiegać i zwalczać wiele chorób.

Główne zalety soku pomidorowego

Jedną z zalet soku pomidorowego jest bogata zawartość witamin, minerałów i fitoskładników. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza 74 % dziennej wartości witaminy C i 22 % witaminy A – obie witaminy pomagają utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Inne kluczowe witaminy, w tym kwas foliowy, witaminy E, K i witaminy z grupy B oraz tiamina, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina i B-6 działają zdrowotnie na cały organizm.

Sok pomidorowy dostarcza również potas, który jest potrzebny do prawidłowej pracy serca. Inne minerały to mangan, fosfor, miedź, żelazo i magnez. Jakby tej potęgi odżywczej było mało, prawdziwą gwiazdą soku pomidorowego jest likopen.

Antyoksydacyjna moc likopenu

Pomidory są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł likopenu, przeciwutleniacza należącego do rodziny karotenoidów, która obejmuje beta-karoten i luteinę. Ta substancja fitochemiczna nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Warto nadmienić, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej tego składnika posiada.

Likopen może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegać zaćmie, zapewniać działanie przeciwzapalne i chronić przed różnymi rodzajami nowotworów. Jedna filiżanka soku pomidorowego dostarcza około 23 miligramów likopenu, co zapewnia pełne jego zapotrzebowanie przez organizm.

Sok pomidorowy sam i w koktajlach oraz smoothie

Eksperci od zdrowej diety wymieniają sok pomidorowy jako najobfitsze źródło likopenu. Wiadomo jest, że organizm wchłania likopen skuteczniej z soku pomidorowego niż z surowych pomidorów. Dotyczy to również potraw takich jak koktajle warzywne, czy zdrowe smoothie z dodatkiem soku z pomidorów.

Świadomie tworząc taką miksturę musimy wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości pomidorów w postaci soku dostarczamy organizmowi potężną dawkę ochrony przed nowotworem, udarem i chorobą serca. Z tych powodów oraz dla samego niepowtarzalnego smaku pomidorów warto je dodawać do wielu dań.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 4

Jakie wykładziny do biura? Kiedy konkretny rodzaj ma znaczenie?

1 lutego 2021

Biuro to miejsce, w którym pracownik spędza większość dnia dlatego aranżacja tego miejsca, powinna być dokładnie przemyślana. Co więcej, wystrój pomieszczenia jest ważny nie tylko dla osób tam pracujących, ale…

Czytaj więcej