Likopen – super przeciwutleniacz zawarty w soku pomidorowym
Sok pomidorowy jest popularnym napojem, który zapewnia szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogaty w likopen, silny przeciwutleniacz o imponujących korzyściach zdrowotnych. Picie soku pomidorowego może pomóc organizmowi wchłonąć składniki odżywcze łatwiej i w większej ilości spożywanie surowych pomidorów. To dotyczy likopenu – organicznego związku chemicznego o wysokich właściwościach prozdrowotnych.
Pomidor jest potężnym źródłem witamin i minerałów. Poza podstawowym odżywianiem naturalny sok pomidorowy bez soli i konserwantów może pomóc układowi odpornościowemu zapobiegać i zwalczać wiele chorób.
Główne zalety soku pomidorowego
Jedną z zalet soku pomidorowego jest bogata zawartość witamin, minerałów i fitoskładników. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza 74 % dziennej wartości witaminy C i 22 % witaminy A – obie witaminy pomagają utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Inne kluczowe witaminy, w tym kwas foliowy, witaminy E, K i witaminy z grupy B oraz tiamina, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina i B-6 działają zdrowotnie na cały organizm.
Sok pomidorowy dostarcza również potas, który jest potrzebny do prawidłowej pracy serca. Inne minerały to mangan, fosfor, miedź, żelazo i magnez. Jakby tej potęgi odżywczej było mało, prawdziwą gwiazdą soku pomidorowego jest likopen.
Antyoksydacyjna moc likopenu
Pomidory są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł likopenu, przeciwutleniacza należącego do rodziny karotenoidów, która obejmuje beta-karoten i luteinę. Ta substancja fitochemiczna nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Warto nadmienić, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej tego składnika posiada.
Likopen może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegać zaćmie, zapewniać działanie przeciwzapalne i chronić przed różnymi rodzajami nowotworów. Jedna filiżanka soku pomidorowego dostarcza około 23 miligramów likopenu, co zapewnia pełne jego zapotrzebowanie przez organizm.
Sok pomidorowy sam i w koktajlach oraz smoothie
Eksperci od zdrowej diety wymieniają sok pomidorowy jako najobfitsze źródło likopenu. Wiadomo jest, że organizm wchłania likopen skuteczniej z soku pomidorowego niż z surowych pomidorów. Dotyczy to również potraw takich jak koktajle warzywne, czy zdrowe smoothie z dodatkiem soku z pomidorów.
Świadomie tworząc taką miksturę musimy wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości pomidorów w postaci soku dostarczamy organizmowi potężną dawkę ochrony przed nowotworem, udarem i chorobą serca. Z tych powodów oraz dla samego niepowtarzalnego smaku pomidorów warto je dodawać do wielu dań.
Może spodobać Ci się również:
Utrwalacz do makijażu to znany wielu kobietom produkt. Jest on bardzo pomocny w kwestii utrwalenia makijażu, który ma wytrzymać zdecydowanie dłużej, niż ten wykonywany na co dzień. Jednak, czy częste…
Czytaj więcej