piątek, 03 maja 2024r.

Pizza na słodko, czyli wariacje na temat klasycznego placka drożdżowego

unnamed file 5

Pizza klasyczna to ciasto drożdżowe posmarowane sosem pomidorowym, z serem, bazylią i pomidorami. To tradycyjne danie jednakże dawno już zostało urozmaicone wieloma różnymi dodatkami, np. salami, kurczakiem, papryką i wieloma innymi. Różnorodne odmiany pizzy serwuje doskonała Pizzeria Babilon w Krakowie dając klientom pogląd, jak może smakować to tradycyjne danie.

Stworzenie pizzy na słodko może wydawać się mocno „naciągane”, a wówczas powstaje pytanie, czy to nadal jest pizza. Odpowiedź jest prosta: tak!, to nadal pizza, tylko modyfikowana. Czasem człowiek ma ochotę na pizzę oraz na coś słodkiego, różne są zachcianki, a wówczas może wykorzystać klasyczny, drożdżowy placek i osłodzić go odpowiednio.

Słodka pizza, na jaką okazję?

Warto wiedzieć, że bez okazji jest również wspaniała. Można takim daniem zastąpić szarlotkę lub inne delicje, gdyż jej zrobienie jest niezwykle proste. Słodkie dodatki na tradycyjnym cieście będą równie dobrze się komponowały, co ich wytrawne odpowiedniki.

Idealnie będzie pasowała do kawy lub na śniadanie. Jest doskonałym pomysłem na dziecięce przyjęcie oraz na podwieczorek. Pełnokaloryczna i słodka odmiana pizzy to wartościowy i pożywny posiłek, który można pięknie udekorować i ugościć nim przyjaciół.

Jakie dodatki do pizzy na słodko?

Inspiracją mogą być przepisy z przeróżnych stron internetowych o kulinariach. Dobrym pomysłem jest jednak użycie własnej wyobraźni oraz zdolności twórczych. Skomponowanie dobrej pizzy opierać musi się o jedną zasadę: dobrze zrobione ciasto i odpowiednio skomponowane smakowo dodatki.

Tworząc słodką pizzę dobrym pomysłem jest zastąpienie klasycznych dodatków słodkimi elementami.  Zamiast sosu pomidorowego można użyć powideł śliwkowych, na wierzch położyć serek mascarpone i delikatne banany. Całość warto polać sosem czekoladowym, a wówczas powstaje proste, prawie klasyczne i przepyszne danie.

Co sprawia, że to nadal pizza?

O tym, ze pizza na słodko, to nadal pizza głównie stanowi dobrze wykonane ciasto. W myśl tradycyjnego przepisu musi zawierać odpowiednią ilość mąki, rozczyn ze świeżych drożdży, odrobinę soli i cukru. Przygotowanie ciasta w sposób klasyczny pozwala na komponowanie wierzchu wszechstronnie.

Pizza z dodatkami słonymi, kwaśnymi, czy też słodkimi nadal pozostaje pizzą, gdyś światowa gastronomia nie neguje w tym przypadku, żadnych dodatków. Wiele pizzerii oferuje pizzę na słodko, gdyż to wyróżnia lokal i może przyciągnąć klientów. Wszystko jest tu dozwolone, a więc warto użyć wyobraźni i skomponować placek według własnej zachcianki.

Może spodobać Ci się również:

photo 1467643143427 3ceb4e1ea2d5cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwyfHxzdWl0JTIwZ3JlZW58ZW58MXwwfHx8MTY0MjQxNzY0NQixlibrb 1.2.1q80w1080

Romantycznie i z klasą, czyli jaki garnitur wybrać do ślubu?

1 marca 2022

Garnitur ślubny to jedna z najważniejszych decyzji pana młodego. Niewątpliwie tak samo jest istotna, jak wybór kreacji panny młodej. Również w tej kwestii pan młody może mieć olbrzymi zawrót głowy,…

Czytaj więcej

Biznes

Nowe technologie

Praca