sobota, 23 listopada 2024r.

Jak przechowywać miód? Sprawdzamy, które opakowania będą najlepsze…

Lecznicze właściwości miodu znane są ludzkości od lat. Do dziś substancja ta jest szeroko wykorzystywana przy produkcji leków, przygotowania potraw i do samodzielnego spożycia. Zdaniem naukowców, jedna łyżka miodu dziennie pomaga uchronić nas przed chorobami serca. To naturalny antybiotyk i bogactwo cennych witamin, które warto odpowiednio przechowywać… No właśnie, jakie opakowania będą do tego najlepsze?

Miód ma szczególne właściwości

To substancja o wysokiej lepkości, która może być zarówno w formie płynnej lub skrystalizowanej. Najczęściej w początkowej fazie miód jest cieczą, dopiero po dłuższym okresie stagnacji, zawarte w nim cukry zaczynają się wytrącać. Warto podkreślić, że jest to proces w pełni naturalny i nie oznacza zepsucia się produktu.

Jak nie przechowywać miodu? Przede wszystkim nie może być cały czas w naczyniu otwartym. Spowoduje to szybsze zepsucie się produktu i może przyciągnąć zainteresowanie insektów. Miód także źle znosi działanie promieni słonecznych, najlepiej więc postawić słoiki w chłodnym zacienionym miejscu…

Słoiki PET czy szklane? Które będą lepsze?

Miód najlepiej przechowywać w pojemnikach neutralnych, to znaczy takich, które nie będą w żaden sposób ingerować w strukturę zawartego w środku składnika. Zazwyczaj producent słoików PET proponuje rozwiązania gorszej jakości, które mogą zmienić częściowo właściwości miodu.

Słoje szklane mogą być w tym przypadku lepszym rozwiązaniem. To opakowania całkowicie neutralne, które po wyparzeniu będą doskonale izolować miód od otoczenia. Warto podkreślić, że najlepsze do przechowywania płynnego złota będzie szklany słoik zamykany na klamrę z przyciemnionymi ściankami. W ten sposób odizolujemy produkt od działania promieni słonecznych.

Ile można przechowywać miód po otwarciu?

To produkt higroskopijny, który może pochłaniać wilgoć i zapachy z otoczenia. Po otwarciu przede wszystkim warto więc pamiętać o każdorazowym szczelnym zamykaniu słoika. Dostęp powietrza z zewnątrz sprzyjał będzie rozwojowi drożdży i może spowodować fermentację. Zaleca się, by nie wkładać oblizanej łyżeczki ponownie do naczynia – enzymy w ślinie mogą wywołać psucie się miodu!

Jeśli dany słoik planujemy zużyć w ciągu kilku dni, wystarczy przechowywać go w zacienionym pomieszczeniu, przy temperaturze około 18 stopni. W tak krótkim czasie, nie powinno z nim stać się nic złego. Gdy planujemy zachować doskonały smak produktu na dłużej, najlepiej włożyć miód do lodówki. Chłodna temperatura zapobiegnie rozwojowi drobnoustrojów i przedłuży żywotność produktu.

Może spodobać Ci się również:

photo 1562835155 a7c2a225e97dixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Pierwsza pizza hawajska – gdzie upieczona została najbardziej kontrowersyjna potrawa?

1 sierpnia 2023

Pizza jest na tyle uniwersalnym daniem, że nie da się obecnie zliczyć liczby wariantów, które zaproponowano w poszczególnych częściach świata. Jest jednak jeden, który wzbudza szczególne kontrowersje i do dziś…

Czytaj więcej

Biznes

Nowe technologie

Praca