Cabernet sauvignon – jakie to wino? Do jakich potraw warto je podawać?
Większość z nas potrafi wymienić rodzaje win, jakie są dostępne w sprzedaży. Jednak problem pojawia się wtedy, gdy mamy do czynienia ze szczepami. Niestety nie każdy ma tak dużą wiedzę dotyczącą win, przez co czasem możemy nie wiedzieć, co oznaczają konkretne zapisy. Często spotkamy się z określeniem cabernet sauvignon. Jakie są to wina i co dokładnie oznacza to określenie?
Cabernet sauvignon – co oznacza?
Określenie cabernet sauvignon to nazwa szczepu, z jakiego wyprodukowane zostało wino. Jest to bardzo popularna odmiana, znana na całym świecie. Szczep ten charakteryzuje się ciemnym kolorem skórki winogron.
Poza tym krzewy te są odporne na niższe temperatury, dzięki czemu nie ma tu większych ograniczeń co do uprawy. Wino cabernet sauvingnon jest koloru czerwonego i zazwyczaj ma nieco kwaskowy smak.
Poza tym szczep ten często jest łączony z innymi szczepami w celu złagodzenia smaku. Z tej odmiany produkuje się najczęściej wina wytrawne, ale mogą się zdarzyć także te o większej zawartości cukru.
Skąd pochodzi cabernet sauvignon?
Szczep cabernet sauvignon pochodzi z Francji, a dokładniej z regionu Bordeaux. Pomimo że kraj ten słynie z produkcji win odmiana ta, powstała w XVII wieku. Natomiast, jeżeli chodzi o zyskanie popularności, to moment ten, należy tutaj przypisać na XX wiek.
Cabernet sauvignon powstał z połączenia dwóch innych szczepów: Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Miejsca, gdzie uprawiana jest ta odmiana winogron to Hiszpania, Włochy, Austria, Nowa Zelandia, a nawet Stany Zjednoczone. Bez względu na to, gdzie dokładnie zostanie wyprodukowane wino ze szczepu cabernet sauvignon jego smak, będzie niepowtarzalny i wyjątkowy, czym zachwyci niejednego konesera tego rodzaju trunków.
Zasady podawania wina Cabernet Sauvignon
Wyżej wymienione wino ze względu na swoją wyrazistość oraz poziom wytrawności należy podawać tak samo, jak inne czerwone wytrawne wina. Potrawy, do jakich dopasowuje się ten alkohol to czerwone mięso, ciemne sosy oraz warzywa. Ważne jest, aby potrawy te były intensywne w smaku, co będzie stanowiło jeszcze lepsze połączenie dania z konkretnym winem.
Oprócz tego wino to idealnie sprawdzi się w połączeniu z kuchnią azjatycką i hiszpańską. Osoby lubiące desery również mogą bez problemu połączyć je z winem cabernet sauvignon, ale trzeba tutaj pamiętać, że nie wszystkie desery będą tu pasowały. Źle dobrana potrawa spowoduje, że zarówno wino, jak i danie nie będą dobrze smakowały w momencie, gdy spożyjemy je razem.
Może spodobać Ci się również:
Lacoste to francuska marka, która powstała w 1933 roku. Za założeniem tej marki stoi francuski tenisista René Lacoste. Marka przetrwała przez bardzo długie lata i działa do dziś, oferując buty…
Czytaj więcej