Ciasto na pizzę jak z pizzerii – o czym warto pamiętać?
Choć przygotowanie pizzy nie jest trudną sztuką, niektórzy popełniają kilka podstawowych błędów, które mogą zniekształcić wygląd i konsystencję potrawy. Samo uformowanie ciasta może stanowić dla niektórych spory wyczyn, choć znając kilka podstawowych zasad bez trudu powinniśmy sobie z tym dać radę. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, o czym warto pamiętać podczas przygotowania ciasta na pizzę.
Odpowiednie składniki to podstawa
Do przygotowania idealnego ciasta wykorzystamy mąkę, drożdże oraz wodę. Niektórzy zalecają jeszcze dodanie szczypty soli, łyżki oliwy oraz odrobinę cukru, który ma pobudzić działanie drożdży. O ile z wodą nie powinno być żadnego problemu, w przypadku mąki warto dobrze zastanowić się nad wyborem odpowiedniej. Klasyczne produkty typu 750 dostępne na sklepowych półkach mogą się nie sprawdzić, dlatego do pizzy warto wybrać produkt typu 00.
Podobna kwestia dotyczy drożdży. Na rynku mamy kilka rodzajów produktów i najlepiej korzystać z grzybów świeżych. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta możemy w łatwy sposób sprawdzić, czy nie są one zepsute. Wystarczy rozmieszać je w roztworze wody z odrobiną mąki i odczekać kilka chwil, aż na powierzchni pojawi się piana. W przypadku drożdży suchych czy produktów typu instant nie musimy tego robić, tylko wtedy nie będziemy mieć pewności, czy są one dobre.
Składniki musimy odpowiednio wymieszać
W pierwszym kroku należy umieścić wszystkie składniki w odpowiedniej misce i możemy przystąpić do ich mieszania. Najlepiej zrobić to ręcznie, można również użyć łyżki. Warto tutaj zadbać o właściwą konsystencję ciasta. Jeśli będzie ono zbyt wodniste, powinniśmy dodać trochę mąki. Z kolei jeśli ciasto nie będzie chciało się formować, a na rękach zauważymy przylepiającą się mąkę, trzeba dolać odrobinę wody.
Po wymieszaniu składników przechodzimy do wyrabiania ciasta. Robimy to tylko raz przed jego wyrośnięciem, co jest bardzo ważne w kontekście zachowania puszystości ciasta. Czynność najlepiej wykonać ręcznie do momentu, aż ciasto nabierze odpowiedniej sprężystej struktury.
Wyrobione ciasto musi wyrosnąć
W zależności od przepisów okres rośnięcia ciasta może wynieść od 2 do 3 godzin. Powinniśmy wtedy przechowywać je w suchym i przewiewnym miejscu. Po tym czasie możemy przechodzić do formowania cienkich placków. Pizza z krakowskich Azorów najczęściej opiera się na cienkim chrupiącym spodzie, choć w domowych warunkach możemy sami ustalić grubość podstawy potrawy.
Później pozostaje nam już tylko udekorowanie ciasta i pieczenie pizzy. W pierwszej kolejności na powierzchni ciasta zazwyczaj rozsmarowuje się sos pomidorowy. Następnie układamy dodatki mięsne i warzywa a całosć posypujemy startą mozzarellą i dekorujemy bazylią.
Może spodobać Ci się również:
Zakup własnego mieszkania to bardzo ważna inwestycja w przyszłość. Dzięki temu czujemy się bezpiecznie i stabilnie, jeżeli chodzi o sytuację mieszkaniową. Jednak zakup mieszkania nie zawsze jest prosty i nie…
Czytaj więcej