Likopen – super przeciwutleniacz zawarty w soku pomidorowym
Sok pomidorowy jest popularnym napojem, który zapewnia szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Jest szczególnie bogaty w likopen, silny przeciwutleniacz o imponujących korzyściach zdrowotnych. Picie soku pomidorowego może pomóc organizmowi wchłonąć składniki odżywcze łatwiej i w większej ilości spożywanie surowych pomidorów. To dotyczy likopenu – organicznego związku chemicznego o wysokich właściwościach prozdrowotnych.
Pomidor jest potężnym źródłem witamin i minerałów. Poza podstawowym odżywianiem naturalny sok pomidorowy bez soli i konserwantów może pomóc układowi odpornościowemu zapobiegać i zwalczać wiele chorób.
Główne zalety soku pomidorowego
Jedną z zalet soku pomidorowego jest bogata zawartość witamin, minerałów i fitoskładników. Jedna szklanka soku pomidorowego dostarcza 74 % dziennej wartości witaminy C i 22 % witaminy A – obie witaminy pomagają utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Inne kluczowe witaminy, w tym kwas foliowy, witaminy E, K i witaminy z grupy B oraz tiamina, niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina i B-6 działają zdrowotnie na cały organizm.
Sok pomidorowy dostarcza również potas, który jest potrzebny do prawidłowej pracy serca. Inne minerały to mangan, fosfor, miedź, żelazo i magnez. Jakby tej potęgi odżywczej było mało, prawdziwą gwiazdą soku pomidorowego jest likopen.
Antyoksydacyjna moc likopenu
Pomidory są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł likopenu, przeciwutleniacza należącego do rodziny karotenoidów, która obejmuje beta-karoten i luteinę. Ta substancja fitochemiczna nadaje pomidorom ich czerwony kolor. Warto nadmienić, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej tego składnika posiada.
Likopen może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegać zaćmie, zapewniać działanie przeciwzapalne i chronić przed różnymi rodzajami nowotworów. Jedna filiżanka soku pomidorowego dostarcza około 23 miligramów likopenu, co zapewnia pełne jego zapotrzebowanie przez organizm.
Sok pomidorowy sam i w koktajlach oraz smoothie
Eksperci od zdrowej diety wymieniają sok pomidorowy jako najobfitsze źródło likopenu. Wiadomo jest, że organizm wchłania likopen skuteczniej z soku pomidorowego niż z surowych pomidorów. Dotyczy to również potraw takich jak koktajle warzywne, czy zdrowe smoothie z dodatkiem soku z pomidorów.
Świadomie tworząc taką miksturę musimy wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości pomidorów w postaci soku dostarczamy organizmowi potężną dawkę ochrony przed nowotworem, udarem i chorobą serca. Z tych powodów oraz dla samego niepowtarzalnego smaku pomidorów warto je dodawać do wielu dań.
Może spodobać Ci się również:
W obecnych czasach coraz mniej osób nosi zegarki. Aby sprawdzić godzinę, chętniej sięgamy po nasze smartfony lub wielofunkcyjne opaski sportowe, mierzące wiele innych parametrów. Przy tych urządzeniach kwestia sprawdzenia czasu…
Czytaj więcej