wtorek, 23 kwietnia 2024r.

Pizza na słodko, czyli wariacje na temat klasycznego placka drożdżowego

unnamed file 5

Pizza klasyczna to ciasto drożdżowe posmarowane sosem pomidorowym, z serem, bazylią i pomidorami. To tradycyjne danie jednakże dawno już zostało urozmaicone wieloma różnymi dodatkami, np. salami, kurczakiem, papryką i wieloma innymi. Różnorodne odmiany pizzy serwuje doskonała Pizzeria Babilon w Krakowie dając klientom pogląd, jak może smakować to tradycyjne danie.

Stworzenie pizzy na słodko może wydawać się mocno „naciągane”, a wówczas powstaje pytanie, czy to nadal jest pizza. Odpowiedź jest prosta: tak!, to nadal pizza, tylko modyfikowana. Czasem człowiek ma ochotę na pizzę oraz na coś słodkiego, różne są zachcianki, a wówczas może wykorzystać klasyczny, drożdżowy placek i osłodzić go odpowiednio.

Słodka pizza, na jaką okazję?

Warto wiedzieć, że bez okazji jest również wspaniała. Można takim daniem zastąpić szarlotkę lub inne delicje, gdyż jej zrobienie jest niezwykle proste. Słodkie dodatki na tradycyjnym cieście będą równie dobrze się komponowały, co ich wytrawne odpowiedniki.

Idealnie będzie pasowała do kawy lub na śniadanie. Jest doskonałym pomysłem na dziecięce przyjęcie oraz na podwieczorek. Pełnokaloryczna i słodka odmiana pizzy to wartościowy i pożywny posiłek, który można pięknie udekorować i ugościć nim przyjaciół.

Jakie dodatki do pizzy na słodko?

Inspiracją mogą być przepisy z przeróżnych stron internetowych o kulinariach. Dobrym pomysłem jest jednak użycie własnej wyobraźni oraz zdolności twórczych. Skomponowanie dobrej pizzy opierać musi się o jedną zasadę: dobrze zrobione ciasto i odpowiednio skomponowane smakowo dodatki.

Tworząc słodką pizzę dobrym pomysłem jest zastąpienie klasycznych dodatków słodkimi elementami.  Zamiast sosu pomidorowego można użyć powideł śliwkowych, na wierzch położyć serek mascarpone i delikatne banany. Całość warto polać sosem czekoladowym, a wówczas powstaje proste, prawie klasyczne i przepyszne danie.

Co sprawia, że to nadal pizza?

O tym, ze pizza na słodko, to nadal pizza głównie stanowi dobrze wykonane ciasto. W myśl tradycyjnego przepisu musi zawierać odpowiednią ilość mąki, rozczyn ze świeżych drożdży, odrobinę soli i cukru. Przygotowanie ciasta w sposób klasyczny pozwala na komponowanie wierzchu wszechstronnie.

Pizza z dodatkami słonymi, kwaśnymi, czy też słodkimi nadal pozostaje pizzą, gdyś światowa gastronomia nie neguje w tym przypadku, żadnych dodatków. Wiele pizzerii oferuje pizzę na słodko, gdyż to wyróżnia lokal i może przyciągnąć klientów. Wszystko jest tu dozwolone, a więc warto użyć wyobraźni i skomponować placek według własnej zachcianki.

Może spodobać Ci się również:

photo 1460353581641 37baddab0fa2cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzfHxzaG9lc3xlbnwxfDB8fHwxNjQyMDY4NTMyixlibrb 1.2.1q80w1080

Jakie buty do biegania po asfalcie wybrać?

1 marca 2022

Bieganie jest sportem, który nie wymaga od nas wielu akcesoriów. Zasadniczo każdy może zacząć jogging bez większego przygotowania i zaopatrzenia. Kluczowe będzie jednak właściwie dobrane obuwie, które pomoże neutralizować przeciążenia…

Czytaj więcej