piątek, 26 kwietnia 2024r.

Ile musi leżeć ciasto na pizzę?

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Choć pizzeria kusi nas swoimi wyrobami, nie zawsze musimy ją odwiedzać, by spróbować smakowitego ciasta. Możemy też przygotować potrawę samemu, w domowych warunkach. Co prawda nie mamy tu tak rozbudowanego zaplecza jak w lokalu gastronomicznym, jednak również da się przygotować smaczną i pożywną pizzę. A co zrobić, jeśli zostanie nam trochę ciasta? Można je przechować!

Z czego przygotowuje się ciasto na pizzę?

Podstawowymi składnikami chrupiącego spodu są mąka i woda. W zależności od przepisu możemy spotkać się z różnymi ich proporcjami. Najczęściej do przygotowania pizzy w Krakowie wykorzystywana jest mąka pszenna, która doskonale się wyrabia i pozwala uzyskać idealną konsystencję.

Dodatkiem, który odpowiada za rośniecie ciasta są drożdże. Aby zwiększyć efektywność tego procesu, przed rozpoczęciem mieszania składników warto rozpuścić je w letniej wodzie i poczekać na aktywację mikroorganizmów. Dodając roztwór wody i drożdży do mąki przyspieszymy proces rośnięcia ciasta. Do pozostałych dodatków należy oliwa z oliwek oraz szczypta soli i pieprzu, która wzbogaci smak.

W jaki sposób przechowywać ciasto?

Wyrobione i wyrośnięte ciasto najlepiej zużyć od razu. Dobrze jest tak zaplanować ilość składników, by wykorzystać wszystko i nie zostawiać reszty na później. Jeśli jednak chcemy zachować ciasto na kolejne dni, możemy wykorzystać lodówkę. W chłodnym miejscu drożdże będą mniej aktywne i nie doprowadzą do zepsucia się ciasta.

W jaki sposób warto je przechowywać? Najlepiej w szczelnie owiniętym pojemniku plastikowym. Dzięki temu zabezpieczymy ciasto i zachowamy jego pierwotne właściwości. Pozostawienie go w otwartym pojemniku może utrudnić upieczenie idealnej pizzy, a także doprowadzić do zepsucia ciasta i zmiany jego smaku. Dlatego najlepiej włożyć je do czystego pojemnika i przykryć dopasowanym wieczkiem lub owinąć górną część folią spożywczą.

Ile dni ciasto może leżeć?

We właściwie przygotowanym i zabezpieczonym pojemniku ciasto na pizzę może leżeć nawet 5 do 8 dni. Warto jednak regularnie sprawdzać jego stan, co pozwoli na szybką reakcję, gdy zacznie się dziać coś niedobrego. Pizzeria w Krakowie na Nowej Hucie nie zaleca wykorzystania zepsutego ciasta do przygotowania pizzy, ponieważ możemy mieć wtedy problem z jej wypieczeniem. Jeśli poczujemy nieprzyjemny zapach, lub zauważymy, że zaczyn zmienił konsystencję, najlepiej przygotować pizzę od nowa…

Może spodobać Ci się również:

photo 1465453869711 7e174808ace9cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwyfHxTaG9lJTIwcnVubmVyc3xlbnwxfDB8fHwxNjY1MzI1Mzc2ixlibrb 1.2.1q80w1080

Jak czyścić buty z siateczką nike?

1 listopada 2022

Obecnie można znaleźć różne rodzaje butów, które łatwo dopasować do codziennych stylizacji. Szczególnym uznaniem cieszą się produkty ze specjalną siateczką, które są funkcjonalne, jednocześnie bardzo estetyczne. Takie rozwiązanie jest szczególnie…

Czytaj więcej