Pierwsza pizza hawajska – gdzie upieczona została najbardziej kontrowersyjna potrawa?
Pizza jest na tyle uniwersalnym daniem, że nie da się obecnie zliczyć liczby wariantów, które zaproponowano w poszczególnych częściach świata. Jest jednak jeden, który wzbudza szczególne kontrowersje i do dziś stanowi kość niezgody między zwolennikami oraz przeciwnikami. Mowa oczywiście o pizzy hawajskiej, czyli znanego wszystkim połączenia szynki i ananasa na chrupiącym cieście. Gdzie została upieczona pierwsza taka pizza?
Hawajska, a jednak z Kanady
Nazwa pizzy jednoznacznie kieruje nas do nazwy jednego ze stanów USA, jakim są Hawaje. W rzeczywistości jednak pierwszy wariant został przygotowany w Kanadzie. Tam to w 1962 roku Sam Panopoluos wraz ze swoimi braćmi postanowił przygotować ten kontrowersyjny do dziś wariant z ananasem. Grupa greckich imigrantów wyjeżdżających w poszukiwaniu lepszego życia chciała rozpocząć własną działalność na całkiem nowej ziemi.
Jak się okazało pomysł był trafiony, choć klienci nie prędko przyzwyczaili się do nietypowego połączenia ananasa z szynką. Wkrótce jednak pizzeria coraz bardziej zyskiwała na popularności, a twórcy zaczęli wdrażać kolejne interesujące rozwiązania. Choć jednocześnie przyczynił się do rozwoju prawdziwej batalii zwolenników i przeciwników pizzy hawajskiej, którzy po dziś dzień spierają się, czy powinno się ją uznać za potrawę równą klasycznej Margaricie.
Skąd wziął się pomysł i nazwa pizzy?
Sam razem z braćmi chciał rozkręcić nowy biznes, co na nieznanym rynku wydawało się być sporym wyzwaniem. By przyciągnąć uwagę gości, zaczął więc eksperymentować z potrawami, by stworzyć coś, czego nikt nigdy wcześniej nie przygotował. A że już wtedy w Kanadzie pizza była bardzo popularna, postanowili stworzyć unikalny wariant, wykorzystując jako dodatek słynnego ananasa.
Skąd zatem wzięła się nazwa? Odpowiedź brzmi: z puszki, a konkretnie z nadruku, który znajdował się na pojemniku z pokrojonym owocem. Twórcy potrawy widząc rysunek znanych wysp postanowili nawiązać w nazwie właśnie do nich i tak powstała pizza hawajska.
Dlaczego ten wariant wzbudza aż tyle kontrowersji?
Włosi, których uważa się za twórców smakowitej potrawy, mają swój kanon zasad, według których poszczególne warianty mogą powstawać. Dotyczą one zarówno oryginalnego sposobu wyrabiania i pieczenia ciasta, jak i tego, co ma się na nim znaleźć. Mieszkańcy słonecznej Italii nie dopuszczają możliwości zastosowania owoców, dlatego największe kontrowersje wzbudza sam ananas.
Niektórzy zwracają uwagę dodatkowo na nietypowe połączenie hawajskiej pizzy na krakowskiej Krowodrzy z szynką, co ma kłócić się i deprecjonować smak ulubionej potrawy. Do dziś wariant ten nie został nawet oficjalnie uznany jako pizza.
Może spodobać Ci się również:
Z pojęciem trekkingu spotkał się chyba każdy, choć nie wszyscy wiedzą co ono tak naprawdę znaczy. Wielu uznaje, że słowo określa różnego typu wędrówki poprzedzone odpowiednimi czynnościami przygotowawczymi i zbieraniem…
Czytaj więcej