Ile musi leżeć ciasto na pizzę?
Choć pizzeria kusi nas swoimi wyrobami, nie zawsze musimy ją odwiedzać, by spróbować smakowitego ciasta. Możemy też przygotować potrawę samemu, w domowych warunkach. Co prawda nie mamy tu tak rozbudowanego zaplecza jak w lokalu gastronomicznym, jednak również da się przygotować smaczną i pożywną pizzę. A co zrobić, jeśli zostanie nam trochę ciasta? Można je przechować!
Z czego przygotowuje się ciasto na pizzę?
Podstawowymi składnikami chrupiącego spodu są mąka i woda. W zależności od przepisu możemy spotkać się z różnymi ich proporcjami. Najczęściej do przygotowania pizzy w Krakowie wykorzystywana jest mąka pszenna, która doskonale się wyrabia i pozwala uzyskać idealną konsystencję.
Dodatkiem, który odpowiada za rośniecie ciasta są drożdże. Aby zwiększyć efektywność tego procesu, przed rozpoczęciem mieszania składników warto rozpuścić je w letniej wodzie i poczekać na aktywację mikroorganizmów. Dodając roztwór wody i drożdży do mąki przyspieszymy proces rośnięcia ciasta. Do pozostałych dodatków należy oliwa z oliwek oraz szczypta soli i pieprzu, która wzbogaci smak.
W jaki sposób przechowywać ciasto?
Wyrobione i wyrośnięte ciasto najlepiej zużyć od razu. Dobrze jest tak zaplanować ilość składników, by wykorzystać wszystko i nie zostawiać reszty na później. Jeśli jednak chcemy zachować ciasto na kolejne dni, możemy wykorzystać lodówkę. W chłodnym miejscu drożdże będą mniej aktywne i nie doprowadzą do zepsucia się ciasta.
W jaki sposób warto je przechowywać? Najlepiej w szczelnie owiniętym pojemniku plastikowym. Dzięki temu zabezpieczymy ciasto i zachowamy jego pierwotne właściwości. Pozostawienie go w otwartym pojemniku może utrudnić upieczenie idealnej pizzy, a także doprowadzić do zepsucia ciasta i zmiany jego smaku. Dlatego najlepiej włożyć je do czystego pojemnika i przykryć dopasowanym wieczkiem lub owinąć górną część folią spożywczą.
Ile dni ciasto może leżeć?
We właściwie przygotowanym i zabezpieczonym pojemniku ciasto na pizzę może leżeć nawet 5 do 8 dni. Warto jednak regularnie sprawdzać jego stan, co pozwoli na szybką reakcję, gdy zacznie się dziać coś niedobrego. Pizzeria w Krakowie na Nowej Hucie nie zaleca wykorzystania zepsutego ciasta do przygotowania pizzy, ponieważ możemy mieć wtedy problem z jej wypieczeniem. Jeśli poczujemy nieprzyjemny zapach, lub zauważymy, że zaczyn zmienił konsystencję, najlepiej przygotować pizzę od nowa…
Może spodobać Ci się również:
Po sukcesie Allegro i innych portali, Polska nadal dywersyfikuje swój rynek, wprowadzając innowacyjne platformy sprzedaży B2B. Jednym z nich jest marketplace e-commerce Fastep. Platforma sprzedażowa jest w końcowej fazie testów,…
Czytaj więcej