Calzone – czym jest to danie? Poznaj różnice pomiędzy calzone, a pizzą?

Calzone to zaliczane jest do popularnych dań cieszących się naprawdę ogromnym zainteresowaniem, Chociaż określenie to nie jest znane wszystkim, to jednak osoby lubiące dobrze zjeść, coraz częściej sięgają po tę właśnie potrawę. Czym jest calzone, a także, jakie są różnice pomiędzy tym daniem a tradycyjną znaną wszystkim pizzą?
Calzone – poznaj to danie bliżej
Calzone swoim wyglądem, przypomina rogalika. Do przygotowania calzone wykorzystuje się ciasto, na którym układane są różne dodatki. Może być to szynka, warzywa, mięso, mięso z kurczaka itp. Dodatki te następnie zakrywa się drugą częścią ciasta, a brzegi zlepia. Jak sam się domyślasz po opisie calzone wygląda, jak wspomniany rogalik, a niektórzy danie to porównują nawet do pierogów.
Aby przygotować calzone można użyć różnych składników. Danie to jest bardzo smaczne i ma naprawdę wielu wielbicieli. Potrawa calzone wywodzi się Neapolu, jednak obecnie popularna jest praktycznie wszędzie.
Czym różni się calzone od tradycyjnej pizzy?
Zastanawiasz się, jaka jest różnica pomiędzy calzone a pizzą, którą znasz? Dania te mają zarówno wiele podobieństw, jak i pewne różnice, które można zauważyć gołym okiem. Na początku skupmy się na podobieństwach calzone oraz pizzy, do których zaliczamy:
- Cienkie ciasto – ten rodzaj ciasta sprawia, że zarówno pizza, jak i calzone są naprawdę smaczne.
- Używane składniki – bardzo często do calzone i pizzy używa się te same składniki, takie jak szynka, ser, pieczarki, różne rodzaje warzyw.
- Sposób przygotowywania – przygotowanie calzone oraz pizzy jest do siebie podobne, z pewnymi wyjątkami, o których dowiesz się za chwilę.
Teraz przejdźmy do różnic pomiędzy calzone a pizzą. Pierwszą różnicą i najważniejszą, jaką można zauważyć samodzielnie jest to, że calzone różni się od pizzy swoim wyglądem. Pizza jest okrągła i pokrojona na kawałki, dzięki czemu jedzenie jej jest bardzo łatwe. Dodatkowo dzięki wielu kawałkom pizzę może spożywać jednocześnie kilka osób.
Calzone natomiast można określić jako pizzę złożoną na pół, gdzie rogi są zaklejone, a wszystkie składniki znajdują się w środku. Danie to poleca się jeść za pomocą widelca oraz noża, co stanowi kolejną różnicę.
Lubisz próbować nowych dań – wybierz calzone?
Nigdy nie ma złej pory na to, aby próbować zupełnie nowych dań, takich, których jeszcze nie mieliśmy okazji jeść. Jedzenie wciąż tych samych potraw może być monotonne i niekorzystnie wpłynąć na nasze zadowolenie z tego, co jemy. Wybierając więc coś, co jest dla nas zupełną nowością i czego nie mieliśmy okazji próbować stanowi dla nas niemałą atrakcję.
To gratka dla osób, które lubią dobrze zjeść, poznawać nowe smaki i połączenia. Oczywiście starajmy się tutaj dopasowywać dania do tego, co lubimy. Jeśli lubisz pizzę, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś spróbował calzone, które już miałeś okazję przed chwilą poznać. Pamiętaj, że dania powinny być smaczne, dobrej jakości, a wiec tym, powinieneś się przede wszystkim kierować.
Może spodobać Ci się również:
Kiedyś niedoceniane, dziś wraca do łask. Poddasze — bo o nim mowa — nie jest traktowany jako składzik, pralnia, suszarnia czy inne pomieszczenie gospodarcze. Coraz częściej staje się pełnoprawną częścią…
Czytaj więcej